Венецуела обяви, че съдебно решение ще й позволи да възстанови

...
 
Венецуела обяви, че съдебно решение ще й позволи да възстанови
Коментари Харесай

Венецуела възстановява 1,5 милиарда долара, замразени в Португалия

 

Венецуела разгласи, че правосъдно решение ще й разреши да възвърне средства в размер на 1,5 милиарда $, замразени в Португалия в границите на глобите, наложени против южноамериканската страна след спорното преизбиране на президента Николас Мадуро през 2018 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Венецуелското държавно управление завоюва делото и си връща активите в Португалия. 1,5 милиарда $ бяха деблокирани “, съобщи министърът на връзките и информацията Фреди Нанес.

Става дума за средства в сметките на португалската банка „ Нову банку “ на институции и компании от Венецуела като Банката за икономическо и обществено развиване и петролния колос „ Петролеос де Венесуела “.

След преизбирането на Мадуро през 2018 година Венецуела бе обект на наказания от интернационалната общественост, която не го призна за законно определен президент на страната. Опозицията, която бойкотира гласуването, окачестви изборите като „ машинация “.

„ Нову Банку “ блокира средства, защото Португалия призна публично ръководителя на опозицията Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела от 2019 година.

Опозицията постави завършек на това условно президентство в края на януари, считайки, че то не е изпълнило задачите си за политическа смяна.

По това време Мадуро квалифицира като „ кражба “ блокирането на венецуелски средства в Португалия и ги оцени на 1,7 милиарда $.

Опозицията разгласи през февруари 2019 година, че е попречила на администрацията на Мадуро да трансферира 1,2 милиарда $ от Португалия към Уругвай чрез Банката за икономическо и обществено развиване, която има клонове на уругвайска територия.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР